PCR staat voor Polymerase Chain Reaction, die genetisch materiaal van het virus detecteert na een diepe staalname in neus, enkel af te nemen door medisch opgeleid personeel
+ meest betrouwbare test. In het staal wordt genetisch materiaal van het virus opgespoord, vermenigvuldigd via een kettingreactie en gedetecteerd via een labo-analyse, waardoor dit resultaat nauwkeuriger en betrouwbaarder is dan een snelle antigeentest. De kwaliteit van staalname is hierdoor bij een PCR test iets minder belangrijk dan bij een snelle antigeentest.
+ meest betrouwbare test
+ bij een positief resultaat ontvang je na herstel een herstelcertificaat wat voor niet gevaccineerden van belang kan zijn
– Je moet wachten op het resultaat: de test moet naar het labo worden gestuurd om daar geanalyseerd te worden
– Kostprijs (als het geen terugbetaalde test is).
Antigeentesten meten na een diepe neusslijmvlies staalname de aanwezigheid van specifieke antigenen (= viruseiwitten die een immuunreactie zouden kunnen opwekken), afkomstig van het SARS-CoV-2 virus. Deze antigenen zijn specifiek aan het virus zelf, waardoor er geen vals positief resultaat bekomen worden door het vaccin, ook al is men recent gevaccineerd. Enkel medisch opgeleiden mogen deze diepe nasopharyngeale staalname uitvoeren.
+ moet niet in labo worden geanalyseerd waardoor het resultaat binnen de 15 minuten beschikbaar is.
+ betrouwbaarder dan een zelftest
– Minder betrouwbaar dan PCR test: Een positief resultaat is zeer betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit volledig uit dat de geteste persoon toch besmet is.
– Zorgt niet voor een herstelcertificaat.
Wanneer doe je een antigeentest?
Mensen mét een Belgisch Rijksregisternummer kunnen de testresultaten nakijken (en het certificaat downloaden bij negatief resultaat) via Mijngezondheid of via de CovidSafe applicatie.
Via Mijngezondheid
OF
Via CovidSafe
Voor mensen zonder (geldig) rijksregisternummer of in uitzonderlijke gevallen (mensen die geen kaartlezer, computer of gsm hebben) kunnen met de CTPC-code die ze ontvangen hebben via mail en sms ook hun testresultaten raadplegen via Mijngezondheid of via de CovidSafe applicatie. Ze hoeven zich hiervoor niet eerst aan te melden.
Via Mijngezondheid
OF
Via CovidSafe
Iedereen krijgt deze CTPC-code doorgestuurd, maar voor mensen met een rijksregisternummer zijn deze codes niet van belang en moet er ingelogd worden om het resultaat te kunnen bekijken en het certificaat (bij negatieve test) te kunnen downloaden.
Bij een negatief resultaat is het Covid Safe Ticket (CST) binnen de 4 uur beschikbaar. Het CST is geldig voor evenementen in België tot de dag nadien middernacht (vb: de negatieve test werd afgenomen op woensdag 10:00 of 14:00 of 18:00, dan is het CST geldig tot donderdag 23:59).
De manier van detectie bij zelftesten is identiek aan die van de professionele antigeentesten maar dan met een ondiepe neus staalname waardoor deze test persoonlijk uitgevoerd kan worden. Sommige testen meten het virus in het speeksel.
+ Geen tussenkomst nodig van een dokter of een andere gezondheidszorgbeoefenaar
+ Moet niet in labo worden geanalyseerd waardoor het resultaat binnen 15 minuten beschikbaar is
– Resultaat is afhankelijk van de kwaliteit van afname door de tester zelf. Raadpleeg hier het juiste gebruik.
– Er circuleren heel wat namaaktests op het internet.
Hoe omgaan met het resultaat van een zelftest?
OF
Wat te doen bij symptomen?
Vul de zelfevaluatietool hier in.
Wat te doen bij een positieve zelftest?
Vul de autotest hier in.
Door dit formulier in te vullen kan je een code aanvragen om een positieve zelftest te bevestigen door een test afgenomen door een zorgverstrekker.