Natuurlijke en alternatieve geneeswijzen

Antverpia | Diensten | Natuurlijke en alternatieve geneeswijzen

Natuurlijke en alternatieve geneeswijzen

Bij jouw Antverpia-apotheek vind je, naast een ruim gamma geneesmiddelen, voedingssupplementen en je favoriete verzorgingsproducten, ook een breed aanbod aan natuurlijke en alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie, essentiële oliën, kruidentheeën en bachbloesems, gemmotherapie en spagyriek.

Fytotherapie

De natuur heeft ons zoveel te bieden en de kunst van het genezen met planten is dan ook de oudste geneeswijze ter wereld. Ben je op zoek naar een natuurlijke behandeling voor je kleine kwaaltjes of dagelijkse ongemakken? Ben je benieuwd wat de natuur je te bieden heeft voor je lichaamsverzorging? Dan ben je bij Antverpia aan het juiste adres!

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. Planten, vruchten, wortels en andere natuurlijke bestanddelen worden al eeuwen gebruikt, niet alleen om hun voedzame eigenschappen, maar ook om hun geneeskrachtige eigenschappen, waarvan de doeltreffendheid vandaag de dag al meer dan bewezen is.

Bij je Antverpia-apotheek vind je niet alleen een ruim aanbod aan geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van planten, maar ook kruidentheeën en infusies en alternatieve behandelingswijzen, zoals bachbloesems, de bekende therapie van de Engelse kruidengenezer Edward Bach bestaande uit 38 verschillende bloesemremedies, en gemmotherapie, een tak van de fytotherapie die uitgaat van de geneeskrachtige eigenschappen van knoppen van bomen en struiken. Naast een uitgebreide eigen voorraad aan moedertincturen en geconcentreerde moedermaceraten kun je bij jouw Antverpia-apotheek ook je eigen samenstellingen laten bereiden, zowel met als zonder voorschrift.

Ontdek daarom vandaag nog de 100% natuurlijke voedingssupplementen, geneesmiddelen en verzorgingsproducten van A.Vogel, Tilman, Bach, Biolys, Energetica Natura, HerbalGem en Physalis, merken die goed zijn voor jou en voor de natuur!

Aromatherapie & essentiële oliën

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze die uitgaat van de krachten van essentiële olie. Essentiële oliën hebben een unieke eigenschappen en aroma’s en ze zijn rijk aan waardevolle bestanddelen, waardoor ze op een efficiënte en natuurlijke manier verschillende problemen en kwaaltjes kunnen verhelpen.

Essentiële oliën mogen dan ook niet ontbreken in je thuisapotheek, zowel voor een natuurlijke behandeling van de veelvoorkomende kwaaltjes, zoals insectenbeten, misselijkheid en zonnebrand, maar bijvoorbeeld ook als massageolie of om je zware benen te verlichten. Bovendien zijn ze erg handig op reis, omdat de kleine flesjes nauwelijks ruimte innemen in je bagage.

Ook tijdens de zwangerschap kunnen essentiële oliën uitkomst bieden, bijvoorbeeld als je last hebt van misselijkheid, hoofdpijn of lendenpijn, maar ook om die vervelende striemen of je zwangerschapsmasker te behandelen. Ten slotte mogen essentiële oliën niet ontbreken in je badkamer, want hun weldadige werking op je huid en je haar maakt ze ook krachtige bondgenoten voor jouw dagelijkse beautyroutine.

Bij jouw favoriete Antverpia-apotheek vind je niet alleen een ruim aanbod aan essentiële oliën van de beste merken, zoals RainPharma, Pranarôm, Phytosun, Physalis, Primavera en Puressentiel, maar ook verstuivers en luchtbevochtigers om volop van te kunnen genieten van alle weldaden die de aromatherapie te bieden heeft.

Homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die uitgaat van het principe dat een stof die bij gezonde personen bepaalde symptomen kan veroorzaken, patiënten met dezelfde symptomen kan genezen.

Homeopathie wordt aangeraden voor acute voorbijgaande aandoeningen (kno-ontstekingen, aften, aambeien …), maar ook voor zogenaamde functionele aandoeningen waar ze kan helpen bij het herstellen van een bepaald evenwicht (slapeloosheid, spijsverteringsstoornissen), en voor chronische aandoeningen. Homeopathische behandelingen worden ook vaak voorgeschreven als aanvulling op een klassieke behandeling.

Alle homeopathische middelen van bekende merken zoals Boiron, Heel, Unda en Schwabe Pharma (VSM) zijn zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheken van Antverpia.

Bovendien bereiden we jouw unitaire of complexe homeopathische geneesmiddel in eigen huis volgens de instructies van de homeopathische farmacopee. Ook ben je bij Antverpia aan het juiste adres voor meer informatie en antwoorden op al je vragen over homeopathie in het algemeen en welke homeopathische behandeling het beste bij jou past.

Hoe gebruik je homeopathie?

De meeste homeopathische middelen worden verkocht in een tube met kleine bolletjes, ook wel granulen of globulen genoemd, die je onder je tong moet laten smelten, ongeveer een halfuur voor of na de maaltijd. Het is verstandig om de bolletjes niet aan te raken, maar ze met behulp van (de dop van) de tube in je mond te nemen:

  • Granulen zijn relatief grote bolletjes die meestal per drie granulen per innamemoment worden gebruikt, meerdere keren per dag.
  • Globulen zijn kleiner dan granulen. De inhoud van de tube wordt in een keer ingenomen, al kan de dosis voor (jonge) kinderen aangepast worden naar een halve of een derde tube.

Voor jonge kinderen en baby’s kunnen de korrels opgelost worden in een beetje water en toegediend worden met een lepeltje of in de papfles.

Andere populaire toedieningsvormen voor homeopathische middelen zijn druppels en sprays. De druppels of de spray kunnen worden aangebracht op of onder de tong of aan de binnenkant van de wang, waar ze opgenomen kunnen worden via de slijmvliezen. Ook hier geldt dat de middelen bij voorkeur een halfuur voor of na de maaltijd worden gebruikt.

NB: bepaalde sterke substanties, zoals pepermunt, koffie of tabak, kunnen bij sommige patiënten de doeltreffendheid van het homeopathische middel beïnvloeden. Aangeraden wordt om dergelijke substanties te vermijden minstens een uur voor en na de inname van de homeopathie.

Spagyriek

Spagyriek is een alternatieve geneeswijze die verschillende elementen (en dus ook de voordelen) van homeopathie, kruidengeneeskunde, aromatherapie en farmacologie omvat. Het woord spagyriek komt van het Oudgriekse spáô (scheiden) et ageírô (samenvoegen). Het herhaaldelijk scheiden en weer samenvoegen van de verschillende delen van de gebruikte planten zorgt voor een hogere zuiverheid en doeltreffendheid. Spagyrische essences worden geproduceerd op basis van verse planten. De transformatie van de plant gebeurt in drie fases:

  • Eerst wordt de volledige plant gefermenteerd met water en gist. Daarbij komt een kleur- en geurloze alcohol vrij (ook wel de geest van de plant genoemd). Deze fase kan enkele dagen tot meerdere weken duren, afhankelijk van de plant.
  • De tweede fase bestaat uit het voorzichtig distilleren van de gefermenteerde massa, waarbij de aromatische bestanddelen van de plant vrijkomen (de ziel van de plant).
  • Bij de laatste fase wordt het residu van het distillaat (of het lichaam van de plant) gebruikt, dat eerst gedroogd en verbrand wordt. De assen worden vervolgens drie keer verhit tot 400°C, een proces waarbij de minerale zouten en specifieke sporenelementen van de plant vrijkomen, die vervolgens worden opgelost in het distillaat. Ten slotte wordt het distillaat gefilterd met als resultaat de spagyrische essence.

De spagyriek biedt een holistische benadering van het welzijn van de mens en richt zich niet alleen op het lichamelijke aspect, maar ook op het emotionele en het mentaal-spirituele aspect. Bij jouw Antverpia-apotheek bereiden we, al dan niet op voorschrift, jouw eigen spagyrische essence op basis van de moederessences van PHYLAK Sachsen.

Beschikbaar in deze Apotheken

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga