Het lezen van etiketten op voedingssupplementen: essentieel voor veilig gebruik 

Bij het uitkiezen van voedingssupplementen kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor de meest voordelige optie of degene met de meest opvallende verpakking. Echter, een zorgvuldige blik op het etiket is cruciaal. Voedingssupplementen variëren namelijk aanzienlijk in dosering, samenstelling, bronnen van voedingsstoffen, allergeneninformatie, en gebruiksaanwijzingen. 

 

 Belangrijke informatie die je typisch op het etiket vindt, omvat: 

– Het aanbevolen gebruik 

Deze sectie vertelt je hoe en wanneer je het supplement het beste kunt innemen, zoals ‘neem dagelijks 1 tablet’. Het is vitaal deze instructies te volgen om over- of onderdosering van voedingsstoffen te vermijden, tenzij anders geadviseerd door een gezondheidsprofessional. 

NB: behalve als je huisarts of je apotheker zegt dat je een supplement op een andere manier dan aangegeven moet innemen, moet je altijd de aanbevelingen op het etiket volgen. 

Voedingswaarden en % van de Referentie-Inname (% RI) 

Het percentage van de referentie-inname (% RI) geeft aan hoeveel een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft van een bepaalde voedingsstof. Het kan dus zijn dat jouw behoeften anders zijn op basis van je calorie-inname, je leeftijd en het feit dat je zwanger bent of borstvoeding geeft. Als je twijfelt over het juiste gebruik van een voedingssupplement, praat er dan over met je huisarts of je apotheker. 

NB: niet alle voedingsstoffen of ingrediënten hebben een percentage van de referentie-inname. Voor voedingssupplementen op basis van planten en sommige andere ingrediënten werd geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. 

Handig om te weten: sommige vitamines worden niet in milligram (mg) of microgram (mcg) uitgedrukt, maar in internationale eenheden (IE). Dit is een meetstandaard die de hoeveelheid van een substantie aangeeft, bepaald door de biologische activiteit of het effect ervan. 

Ingrediëntenlijst 

Naast actieve ingrediënten, zoals vitamines en mineralen, bevat deze lijst ook vulstoffen, smaakstoffen, en conserveermiddelen. Het controleren van deze lijst is essentieel om mogelijke allergenen te identificeren. Ook kun je hieruit opmaken of het supplement hoogwaardige, biobeschikbare (beter opneembare) ingrediënten gebruikt. 

Handig om te weten: de ingrediëntenlijst is geordend naar hoeveelheid, wat betekent dat het eerstgenoemde ingrediënt aanwezig is in de grootste hoeveelheid. 

Vervaldatum en productiecodes 

Deze informatie garandeert de versheid en effectiviteit van het supplement en kan belangrijk zijn in het geval van productterugroepingen. 

CNK-code en NUT-nummer (voor België) 

Deze codes bieden informatie over de registratie en goedkeuring van het supplement door gezondheidsautoriteiten, wat een indicatie geeft van de veiligheid en kwaliteit. 

 

Inzicht in hoe je etiketten leest en hoe je het product correct gebruikt, is essentieel voor veilig gebruik. Bij twijfel over een voedingssupplement, is het raadzaam advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional. Dit zorgt ervoor dat je supplementen kiest die daadwerkelijk bijdragen aan een gezonde levensstijl. 

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga