Met welke gezonde voeding kan jij je gewrichten soepel houden?

Gezonde en soepele gewrichten zijn cruciaal voor je levenskwaliteit. Ze zorgen ervoor dat je vrij kan bewegen en zo volop van het leven kan genieten. Ouderdom of fysieke overbelasting kunnen je mobiliteit echter in het gedrang brengen. Ontdek met welke voeding jij je gewrichten zo lang mogelijk soepel en gezond houdt!

De beweeglijkheid van je gewrichten neemt af naarmate je ouder wordt of door intensief sporten en trauma’s (verstuikingen, breuken …). Het kraakbeenweefsel wordt dan dunner en minder elastisch waardoor het bot minder is beschermd, met de nodige pijn als gevolg. Gezonde voeding is cruciaal om je kraakbeen in topvorm te houden. Dankzij deze voedingsmiddelen hou jij je gewrichten soepel en gezond:

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C en andere antioxidanten: antioxidanten kunnen vrije radicalen neutraliseren en gaan zo gewrichtspijnen tegen. Vitamine C is bovendien van cruciaal belang voor de aanmaak van collageen. Antioxidanten zijn in grote mate terug te vinden in bessen en rood fruit zoals frambozen en blauwe bessen. Ook citrusvruchten, kiwi’s en kruisbloemige groenten zoals verschillende soorten kool zijn rijk aan vitamines C en antioxidanten.

Kurkuma: al eeuwenlang wordt kurkuma gebruikt in de Aziatische geneeskunde omwille van zijn gunstig effect op de gewrichten. Curcumine, een van de actieve bestanddelen van kurkuma, is een krachtige en natuurlijke antioxidant die bijdraagt tot het voorkomen en beperken van kraakbeenveroudering en tot het behoud van soepele gewrichten.

Kruisbloemige groenten zoals alle koolsoorten, spruitjes en broccoli: deze groenten zijn rijk aan vitamine K en zorgen voor speciale eiwitten die nodig zijn in botten en kraakbeen. Bij een tekort aan vitamine K, neemt de kans op artrose toe.

Olijfolie en vette vis zoals zalm, haring en tonijn: de ruime hoeveelheid omega 3-vetzuren in deze voedingsmiddelen zijn belangrijk om ontstekingen te voorkomen.

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga