Hoe herken je een beginnende blaasontsteking?

Heb jij ooit last gehad van een blaasontsteking? Dat is niet zo gek, want de helft van de vrouwen heeft ooit in haar leven een urineweginfectie. Het komt zo vaak voor omdat de plasbuis bij vrouwen kort is, waardoor bacteriën die zich rond de anus bevinden makkelijker in de blaas geraken. Een blaasontsteking ontstaat meestal plots en heeft de volgende typische klachten:

  1. Een brandend gevoel of pijn bij het plassen kan duiden op een opkomende blaasontsteking.
  2. Je hebt continu het gevoel dat je moet plassen en meestal komt er maar een klein beetje urine uit als je naar het toilet gaat.
  3. Vaak heb je krampen bij je onderbuik, ter hoogte van je blaas of pijn in je rug.
  4. Je urine ziet er anders uit dan normaal; het heeft een donkere kleur of ziet er troebel uit. Soms kan er ook bloed bij zitten.

Een blaasontsteking voorkomen

Om een urineweginfectie te voorkomen of een beginnende blaasontsteking af te remmen, zijn er verschillende preventieve mogelijkheden:

  • Probeer voldoende water drinken, best 2 à 3 liter per dag.
  • Niet te lang wachten met naar het toilet te gaan en als je gaat ervoor zorgen dat je blaas helemaal leeg is.
  • Plassen na de seks en geen zaaddodend glijmiddel gebruiken, kunnen een infectie ook voorkomen.
  • Veenbessen- of cranberrysap drinken zou helpen, maar veel wetenschappelijke zekerheid bestaat daar niet over. Het zou vooral nuttig kunnen zijn voor vrouwen die last hebben van terugkerende blaasontstekingen.
  • Je kan ook preventieve voedingssupplementen nemen die D-mannose bevatten. D-mannose hecht zich aan E. coli-bacteriën en voorkomt dat de bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten. De bacteriën kunnen dan gemakkelijk uit het lichaam verwijderd worden tijdens het plassen.

Komen deze symptomen jou bekend voor en denk je dat je een blaasontsteking hebt? Neem dan contact op met je huisarts of vraag advies aan je apotheker.

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga