De zon: vriend of vijand?

Daar is ze dan: de zon. Die eerste zonnestralen doen bij vele mensen het goede humeur aanwakkeren. Terwijl sommigen langzaam maar zeker uit hun winterdip komen, haasten anderen zich al naar de terrasjes. Maar … hoewel de zon instant happy vibes geeft, kan ze ook echt schadelijk zijn. Ontdek hoe je heel het jaar door blijft stralen én de zon altijd als beste vriend houdt.

De zon speelt al buiten. Kom je ook?

Je staat te popelen om te genieten van het zonnetje? Begrijpelijk. Maar voor je de deur uitvliegt, check zeker of je zonneproof bent. Naast je zonnebril, zonnehoed, fles water en eventueel aangepaste kledij, verdient je huid zeker de volle 10 minuten aandacht.

In de eerste plaats gebruik je best een serum met vitaminen C en E die je huid herstellen en beschermen tegen antioxidanten. Breng ook een zonnecrème SPF50 aan die je huid beschermt tegen schadelijke uv-A- en uv-B-stralen. Als je iedere dag make-up aanbrengt, gebruik je beter een zonnemist.

Leuk weetje: de A in uv-A staat voor aging. De zonnestralen gaan door de wolken en het glas en tasten de huid aan zonder dat je meteen verbrandt. De B in uv-B staat voor burning. Zonnecrème helpt bovendien niet alleen tegen die schadelijke stralen maar is ook de beste anti-ager. Gebruik ze dus zeker heel het jaar door en, als de zon schijnt, meerdere keren per dag!

Als de zon straalt, straal terug!

Een stralende en mooie bruine huid begint vanbinnen. Alles wat je eet, heeft namelijk impact op je huid. Kijk dus eerst naar wat je op je bord legt voor je naar de dichtstbijzijnde zonnebank loopt! Dit zijn de voedingsmiddelen waarop je je huid het beste trakteert:

  • In gele en oranje groenten en bladgroenten zit veel bètacaroteen die de aanmaak van melanine in de huid stimuleert. Melanine is een pigment met antioxiderende werking dat de veroudering vertraagt, je huid soepel houdt, je haar doet stralen en je nagels versterkt. Wat te eten? Wortelen, zoete aardappelen, pompoen, suikermeloen, spinazie, sla, rucola …
  • Vette voedingsmiddelen bevatten veel vitamine A die de huid beschermt tegen de schadelijke invloeden van uv-stralen en de huidcellen vernieuwt zodat je sneller bruin wordt. Wat te eten? Rode tonijn, erwtjes, veldsla, eieren, vis, boter, kazen …
  • Fruit is een bron van vitamine C die de huid versterkt en herstelt na zonnebrand. Wat te eten? Watermeloen, guave, sinaasappel, mango, aardbei …
  • Vitamine E is een anti-ager die je huid beschermt, versterkt en hydrateert. Wat te eten? Plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, druivenpitolie en zaden zoals sesam en lijnzaad, amandelen, hazelnoten, avocado, kiwi, makreel, gember …
  • Antioxidanten beschermen je huid tegen vervuiling, de negatieve gevolgen van blauw licht, uv-straling en huidveroudering. Antioxidanten vind je vooral terug in selenium, zink, lycopeen en vitamine c. Wat te eten? Selenium vind je o.a. in paranoten, vlees en vis. Zink zit bijvoorbeeld in oesters en bonen, Lycopeen zit in tomaten en watermeloen en vitamine C vind je terug in citrusvruchten.

Eerste zon … Heb ik nu een zonnesteek of zijn het ontwenningsverschijnselen?

Als je verbrand bent door de zon, dan grijp je waarschijnlijk snel naar aftersun. En dat is een goede reflex maar je huid kan ook wel wat extra gebruiken. Eerst en vooral ga je best meteen uit de zon of trek je iets extra aan. Verkoel je huid en breng ze minstens 15 minuten onder stromend lauw water. Bij blaarvorming is er geen sprake meer van zonnebrand maar van een brandwonde. Gebruik dan meermaals per dag een crème voor brandwonden zodat de pijn snel verdwijnt en de huid niet vervelt.

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga