Tips en tricks voor sterk en gezond haar

Je haren hebben het soms zwaar te verduren. Denk maar aan al die stijl- en krultangen, elastiekjes, kleuringen en haardrogers die je al hebt uitgeprobeerd om je kapsel in de juiste plooi te krijgen. Een aangepaste verzorgingsroutine voor je haar is dus geen overbodige luxe! 

Hoe vaak moet je je haar wassen? 

De een wast zijn haar elke dag, de ander elke maand. Wat is nu eigenlijk het beste? De algemene regel: was je haar als het vettig wordt.  

Als je echt dun en fijn haar hebt, is het ook logisch dat het sneller vettig wordt. Was je haar dan om de dag. Bij droog of beschadigd haar was je je haar al minder (om de 3 à 4 dagen) en bij dik haar of kroeshaar volstaat 1 wasbeurt per week. 

Waar moet je op letten? 

Heb je al eens gekeken naar de ingrediëntenlijst van je shampoo, serum of haarmasker? Vaak bevatten haarproducten schadelijke stoffen die je beter kunt vermijden: 

  • Parabenen, siliconen, een teveel aan alcohol of parfum drogen je hoofdhuid uit.  
  • Minerale oliën (zoals paraffinum liquidum en petroleum) verzwaren je haar. 
  • Sommige (ouderwetse) bewaarmiddelen zijn schadelijk, zoals methylisothiazolinone, diazolidinyl urea, triethanolamine en quaternium 15. 
  • Formaldehyde (ook omschreven als quaternium-15, diazolidinylureum, DMDM-hydantoïne, bronopol of imidazolidinylureum op de verpakking) veroorzaakt ernstige allergische reacties of huidirritaties. 

Zin in een nieuwe haarkleur? 

Wissel je regelmatig van haarkleur? Dan kies je beter voor een duurzame, natuurlijke haarverf zonder chemische bestanddelen zoals ammoniak en zuurstofwater (PPD).   

Naast ammoniak bevatten de meeste haarkleuringen ook andere chemicaliën die schadelijk zijn, maar ammoniak heeft toch wel de slechtste reputatie. Ammoniak maakt je haar namelijk zwak en breekbaar. Meestal wordt ammoniak gebruikt in permanente haarkleuringen omdat dit het meest efficiënte ingrediënt is, maar daar is de afmeting strikt gereguleerd. 

Wat maakt je haar sterker? 

Droom je van Rapunzel-haar maar zijn je lokken breekbaar? Je kan je haren versterken met de volgende tips: 

  • Probeer zo min mogelijk een krul- of stijltang te gebruiken. Of als je het toch niet kunt laten, geef je haar dan zeker een aangepast beauty routine en eventueel een repair haarmasker. 
  • Boost je haren met omega-3 of biotine (ook wel vitamine B7 of B8 genoemd). Biotine komt veel voor in groene bladgroenten, noten, zaden en vis. Als dit geen optie is, kan je ook opteren voor een voedingssupplement dat de haarvezels versterkt. 
  • Zeg neen tegen elastiekjes met een ijzeren stukje die ervoor zorgen dat je haar sneller afbreekt. Zonde! Steek je haar op met een mooie haarklem. Beter voor je haar en helemaal trendy! 

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga