Detox: stap voor stap naar een zuivere lever!

Je bent vaak moe zonder aanwijsbare reden, je slaapt slechter, je darmen liggen overhoop, je huid heeft er al beter uitgezien … Komt dit je bekend voor? Misschien is het wel tijd voor een detoxkuur!

Wat is detox?

Detoxificatie of ontgifting is het proces waarbij je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen of toxines.In het algemeen is ons lichaam goed uitgerust om met afvalstoffen om te gaan, het houdt zich non stop bezig met het verwijderen van afvalstoffen uit ons systeem. De lever speelt hierbij de sleutelrol. Hij zet afvalstoffen namelijk om naar minder schadelijke wateroplosbare stoffen zodat ze het lichaam op natuurlijke wijze kunnen verlaten.

Symptomen van overbelasting

Afvalstoffen worden continu door het lichaam zelf aangemaakt (endogene factoren) , maar zij kunnen ook ontstaan door heel wat externe factoren die we binnenkrijgen via onze voeding, medicijnen en vanuit onze omgeving (exogene factoren).

  • Endogene factoren zijn: onvolledige vertering en ontgifting, pH veranderingen, belemmerde uitscheiding (chronische obstipatie), celstofwisseling, spieractiviteit, emotionele/mentale stressoren.
  • Exogene factoren zijn: chemische stoffen, zware metalen, medicijnen, toxinen van micro organismen, trauma, straling en voeding.

Een teveel aan afvalstoffen ontstaat als de lever niet meer in staat is om alle toxines te neutraliseren of af te voeren. Ze worden dan opgeslagen in het lichaam, meestal in vetweefsel.

Afhankelijk van welke toxines en waar ze zich opstapelen, kan een teveel aan afvalstoffen op termijn resulteren in heel wat (vage) fysieke en psychische klachten. Vaak gaan we deze klachten bestrijden met medicatie die de lever nog meer gaat belasten, waardoor de klachten verergeren of andere klachten de kop opsteken. Zo komt je terecht in een vicieuze cirkel.

Ontgiften: hoe doe je dat?

Ontgiften gaat vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Wel is het belangrijk om het detoxificatiesysteem van je lichaam preventief te ondersteunen. Probeer enerzijds de toxines in je lichaam te beperken en combineer dit met een gezonde leefstijl:

  • Vermijd alcohol, koffie, suiker, kunstmatige zoetstoffen en late avond snacks
  • Eet gebalanceerd, vezelrijk en zo min mogelijk bewerkt
  • Drink dagelijks voldoende water (min. 2 liter)
  • Slaap voldoende
  • Beweeg dagelijks
  • Beperk stress
  • Zweet regelmatig (sport, sauna)
  • Geef de voorkeur aan bio

Heb je nog geen gezonde eetgewoontes of vind je het moeilijk om ze vol te houden? Dan is het Smart Nutrition Project van Rainpharma wel de ideale reset. Dit kort en effectief voedingsprogramma dat wordt aangevuld met kwalitatieve eiwitshakes en orthomoleculaire voedingssupplementen, zal jouw lichaam zuiveren en opnieuw meer energie geven. Heb je graag persoonlijk Rainpharma-advies?
Maak een afspraak bij onze Rainpharma-experten!

Is de basis in orde, dan kan je aanvullende ondersteunende maatregelen nemen om je detoxorganen een handje te helpen. Elke fase in het ontgiftingsproces van de lever heeft specifieke grondstoffen en hulpstoffen nodig die je via een waaier aan voedingssupplementen kan innemen ter ondersteuning. Ontvang je graag een individueel plan op maat? In onze apotheken krijg je een gratis stappenplannetje voor de ideale zuiveringskuur. Bij specifieke ontstekingen of klachten, adviseren we om een afspraak te maken bij onze orthomoleculair therapeut Hilde.

 

Raadpleeg een arts wanneer je ondanks een gezonde levensstijl klachten als vermoeidheid en zwakheid ervaart. Actief detoxen moet altijd met voorzichtigheid gebeuren en bij voorkeur onder begeleiding van een gekwalificeerd zorgverlener. Detoxen is af te raden bij kinderen, ouderen, personen met ondergewicht, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga