Optimaliseer je slaap voor een betere weerstand

De gemiddelde slaapbehoefte is 7 à 8 uur voor volwassenen, maar het verschilt per persoon; kortslapers komen met 5 uur toe, langslapers hebben soms 10 uur nodig. Een goede slaap is belangrijk voor veel factoren, onder anderen voor onze gezondheid en ons immuunsysteem.

 

Het immuunsysteem

Een goed immuunsysteem, ook wel weerstand genoemd, zorgt ervoor dat je minder vaak ziek wordt en dat als je ziek bent, je sneller herstelt. Je weerstand is een geheel van afweermechanismen die het lichaam gebruikt om zich te beschermen tegen agressieve invloeden van de omgeving. Gezond eten, genoeg bewegen en voldoende slaap zijn belangrijke factoren om je immuunsysteem goed te laten werken.

 

Onvoldoende slaap

Tijdens je slaap krijgt je lichaam de gelegenheid om te herstellen en zich te verdedigen tegen externe invloeden. Het immuunsysteem functioneert met een soort geheugen en slapen helpt bij het versterken van bestaande herinneringen in je langetermijngeheugen. Wanneer je immuunsysteem in aanraking komt met vreemde stoffen, worden deze gegevens opgeslagen in het geheugen van de afweercellen. Onderzoek wijst uit dat diepe slaap gunstig is voor het geheugen van de afweercellen, omdat ze dan informatie beter kunnen opslaan.

Bij onvoldoende slaap verzwakt het afweersysteem en vermindert de immuniteit. Dat zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor ziektes en langdurige aandoeningen zoals verkoudheden, griep en koortsblaasjes. Een slechte slaapkwaliteit vergroot het risico op ontstekingen, rugklachten en blessures aanzienlijk.

 

De oplossing

Het kan lastig zijn om in slaap te vallen, maar met deze tips zou het iets makkelijker moeten zijn:

  • Vermijd electronica voor het slapen gaan. Blauw licht zorgt ervoor dat er minder melatonine wordt aangemaakt en dat de alertheid verhoogt. Hierdoor val je minder snel in slaap.
  • Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed. Zo creëer je een routine en dat bevordert de slaap.
  • Drink niet te veel koffie. 4-6 uur voor het slapengaan kan je beter geen koffie meer drinken.
  • Een goede matras kan je slaap bevorderen. Je valt moeilijker in slaap als die te hard of te zacht is.
  • Creëer de optimale omstandigheden om te slapen; je slaapt beter in een donkere en koele kamer.

Het is niet haalbaar om al deze tips in een keer toe te passen. Begin daarom met iets kleins en bouw zo verder naar jouw ideale slaapritme.

 

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga