Bacteriën maken ook gezond: Probiotica voor een versterkte weerstand

Ben je vaak ziek en wil je jouw natuurlijke weerstand versterken? Aangezien een goede gezondheid start bij gezonde darmflora, zijn probiotica misschien wel wat je nodig hebt! Dit begrip hoor je steeds vaker, maar wat zijn probiotica eigenlijk en waarom kunnen ze je helpen om gezond te blijven?

Probiotica of “voor het leven”

Bacteriën zijn niet altijd slecht voor je, integendeel! Veel bacteriën zijn nuttig, en soms zelfs essentieel voor een goede gezondheid. Goede bacteriën worden ook wel probiotica genoemd. De term is een samenstelling van het Latijnse “pro” (voor) en het Griekse woord “bios” (leven). De WHO definieert probiotica als “levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, positieve effecten hebben op de gezondheid die de traditionele nutritionele effecten overstijgen.” Op het eerste gezicht zeggen ze je misschien niets, maar toch krijg je er vaak vele van binnen wanneer je gefermenteerde producten eet zoals yoghurt, zuurkool en tempeh. Daarnaast kunnen ze de vorm aannemen van voedingssupplementen.

Versterkt de weerstand

Probiotica dragen bij tot een goede darmflora. Een goede darmflora is op haar beurt essentieel voor een goede spijsvertering, en vormt de eerste verdedigingslinie van ons immuunsysteem. Darmflora die uit balans is, kan je immuunsysteem beschadigen waardoor je sneller ziek wordt. Wanneer probiotica de darmflora herstellen, heeft je afweersysteem daar bijgevolg ook baat bij. Het kan dus zomaar dat probiotica een positieve uitwerking hebben op de preventie en de duur van een verkoudheid of de griep. 70% tot 90% van onze natuurlijke weerstand bevindt zich in je darmen, dus als je immuunsysteem wel een beetje hulp kan gebruiken, dan zijn probiotica misschien wel net wat je nodig hebt!

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga