Eerste hulp bij soa’s

Heb je zin om onder een steen te kruipen bij het horen van het woord soa of kruipt het schaamrood je direct op de wangen? Dan moeten we eens praten.

Wat is een soa juist?

Een soa ofwel seksueel overdraagbare aandoening wordt doorgegeven na orale, vaginale of anale seks met iemand die al besmet is. Ook door contact met bijvoorbeeld bloed, sperma of vaginaal vocht van iemand die al besmet is, kan je een soa krijgen.

De meest vastgestelde soa in België is chlamydia. Dit is een soa waar je vaak geen klachten van ondervindt. Bij hetero’s komen herpes en genitale wratten (HPV) vaker voor, terwijl bij homo’s dit eerder syfilis en gonorroe is.

De meeste soa’s zijn, zowel bij mannen als vrouwen, meestal na 3-4 weken zichtbaar. Je kan een soa herkennen door het vaststellen van specifieke symptomen na onveilig vrijen. Denk aan jeuk, pijn bij het plassen, bloedverlies maar ook bijvoorbeeld een zweer in de mond na orale seks. Soms zijn de symptomen eerder vaag en heb je slechts algemene klachten zoals pijn, moeheid, koorts …

Hoe vaak moet ik me laten testen?

Je laat je best regelmatig testen, want niet elke soa geeft klachten. Het is aangeraden je om de 3 tot 12 maanden te laten testen als je regelmatig seks hebt zonder condoom met verschillende bedpartners. Mannen die seks hebben met mannen dienen zich zeker om de 3 maand te laten testen als ze regelmatig onbeschermde anale seks hebben met verschillende bedpartners.

Stel je test positief op een soa-test, dan zal je arts een behandeling opstarten. Je kunt jezelf eventueel ook anoniem laten testen. Het draait nooit om schuld, wel om verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat je in een relatie elkaar op de hoogte brengt zodat iedereen zich zo snel mogelijk kan laten testen en behandelen.

Weet je het niet zeker en twijfel je tussen een soa of een blaasontsteking? Neem dan zeker contact op met je huisdokter zodat die een aantal tests kan uitvoeren. Hoe langer je met een soa blijft zitten, hoe schadelijker de gevolgen voor je gezondheid.

Durf erover te praten!

Heb je twijfels na seksueel contact? Neem dan contact op met je huisarts.

Ook als ouder heb je een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van een soa. Probeer met je kind het lastige gesprek aan te gaan. Hoe vroeger je over seksualiteit kunt praten, hoe beter je in een volgend stadium kunt praten over seks en soa’s. Probeer ook niet te veel te focussen op de negatieve gevolgen van een soa. Seks is leuk, maar je moet jezelf en je partner wel beschermen door een condoom te gebruiken.

Voor meer informatie, surf naar https://www.allesoverseks.be/

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga