Last van stress? Wij weten raad met Mindfulness.

Heb je de laatste tijd wat vaker last van stress? Voel je een druk om te blijven presteren, continu bereikbaar te zijn of heb je het voortdurende gevoel van ‘er nog niet zijn’?Stress is eigenlijk een normale reactie van het lichaam. We hebben stress nodig om alert en geconcentreerd te kunnen functioneren. Het zorgt er voor dat het hormoon adrenaline vrijkomt, wat onze bloeddruk, hartslag en ademhaling doet stijgen. Zo is ons lichaam in staat om te vluchten of te vechten.

Wanneer wordt stress dan ongezond?

Stress die te lang aansleept in ons lichaam en waar niets aan wordt gedaan kan onder andere onze hormonen verstoren, leiden tot slapeloosheid, depressie, een verminderd immuunsysteem en hart- en vaatziekten. Voelt het alsof jij jouw spanning en emoties niet altijd meer de baas bent? Mindfulness kan voor jou een goede stressreductietechniek zijn. Mindfulness is bewust aandacht schenken aan onze stemmingen, gevoelens, verlangens en gedachten zonder er verstrikt in te geraken.

Drie belangrijke pijlers hierbij zijn:

  • Mildheid
  • Waardigheid
  • Respect

Zelfverwijt en zelfveroordeling heeft geen zin. Dit zou enkel meer stress opleveren. We dienen dus mild, empathisch en zorgzaam om te gaan met onszelf. Mindfulness klinkt vaak zweverig, maar dat is het eigenlijk niet. Het is stoppen, kijken en handelen. Klinkt eenvoudig niet? Het vraagt echter in het begin wat inspanning om stil te staan bij ‘het nu’ en onze gedachten terug te brengen naar een alerte en aanwezige toestand.

Probeer het anders even mee?

  • Neem een paar minuten tijd om je even rustig neer te zetten.
  • Bij mindfulness gebruiken we onze ademhaling als tool. We schenken hier bewust aandacht aan en brengen keer op keer onze afdwalende gedachten terug bij onze ademhaling.
  • Gedachten gaan zich automatisch aanbieden, dat is oké, maar we laten ons er niet door meeslepen.
  • We beslissen of we openstaan voor deze gedachten of dat we terug gaan naar onze ademhaling. Enkel een wisseling tussen deze beide keuzes kan productief zijn.

Mindfulness leert ons om bewust aandacht te schenken aan het hier en aan het nu, om ademruimte nemen, mild te zijn voor onszelf en grenzen te stellen. Wat voor een ander werkt, werkt niet noodzakelijk voor jou. Misschien heeft jouw lichaam wel tijdelijk nood aan supplementen ter ondersteuning. Voor meer adviezen rond het reduceren van stress kan je steeds in onze apotheken terecht.

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga