7 tips tegen droge ogen

7 tips tegen droge ogen

Heb je soms brandende of jeukende ogen? Lijkt het soms alsof er zand in je ogen zit? Kunnen je ogen overmatig tranen of zijn ze moeilijk te openen bij het wakker worden? Je bent heus niet de enige die last heeft van droge ogen. Maar wat zijn juist de oorzaken van dit vervelende kwaaltje en hoe geraak je ervan af? Met deze 7 tips hou je je ogen gezond en in vorm.

Oorzaken

Droge ogen zijn vaak het gevolg van een verminderde productie of overmatige verdamping van traanvocht. Ouderdom of hormonale veranderingen zoals de menopauze zijn daar vaak de oorzaak van. Daarnaast kunnen ook andere factoren de situatie verergeren zoals koude en wind, computerschermen, een rokerige omgeving, airconditioning, contactlenzen, auto-immuunziekten en bepaalde geneesmiddelen.

Tips tegen droge ogen

Gelukkig bestaan er verschillende manieren om droge ogen tegen te gaan. Met deze 7 tips hou je je ogen gezond:

  1. In een omgeving met droge lucht (rokerige ruimtes, ruimtes met airconditioning…) verdampt je traanvocht sneller, en drogen je ogen bijgevolg sneller uit. Verlucht en bevochtig je omgeving daarom voldoende, bijvoorbeeld met een luchtbevochtiger.
  2. Hoe meer je drinkt, hoe meer traanvocht je kan aanmaken. Drink daarom steeds voldoende water.
  3. Het is belangrijk om je ogen regelmatig te ontspannen door bijvoorbeeld een “visuele pauze” te nemen: kijk tijdens het lezen of werken op je computer of smartphone om de 20 minuten even 20 tot 30 seconden naar buiten. Ook de helderheid van je beeldscherm verlagen, kan de klachten verminderen.
  4. Leer jezelf aan vaker te knipperen met je oogleden. En als je soms met je ogen open slaapt, kan je ze best goed sluiten voor je in slaap valt.
  5. Hoe verleidelijk het ook is te wrijven in je ogen, doe het niet! De jeuk of de ontsteking zal daardoor alleen maar verergeren.
  6. Draag een beschermende bril als je in de buitenlucht sport. Je vermindert de verdamping van het traanvocht bijvoorbeeld door het dragen van een fietsbril die aan de zijkanten is afgesloten.
  7. Tot slot helpen gespecialiseerde oogdruppels om je ogen onmiddellijk te bevochtigen en droge ogen tegen te gaan.

 

Meest gelezen

Volg Antverpia

Categoriëen

 
Acties

Nieuwsbrief

Ik wil graag op de hoogte blijven van alle laatste nieuws, tips en events.

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
jobs
events
pharmacies
press
gamma
pharmacies
Filter by Categories
Blog
Mentale gezondheid
Recepten
Yoga